Čajovna rytířů Jedi || Jedi Order || Karel May || Belenorovo Česky || English
Home > Diskuze > Veřejná > Programování, grafika a SW & HW
29.11.2024 (18.116.52.43)

Programování, grafika a SW & HW

Zakladatel: MohawK

Co to je záhlaví ? :pp

<< | <> | >>
MohawK
16.02.2006 09:48
Semi::: Tohle si vytiskni a přednes to jako referát :P na tom předmětu :)
Hello, Hello, Hello, How Low ?

Belenor
16.02.2006 09:43
No jo, nazory lidi se mohou lisit :-) kdo psal tu ucebnici? jak pocitacove zdatny je vas ucitel? Pripravoval si vyuku dle te knihy?

Vono totiz software je spis zazity v podobe ruznych Winwordu, Excelu, her apod., mozna i to je duvod zavedeni terminu firmware. Nicmene jiste budes souhlasit, ze HW je zelezo, SW je program. A kdyz si pustis setup BOISu, co vidis? program nebo zelezo? Nebo jina otazka: plati, ze kazdy program je software a ze kazdy software je ve sve podstate program? Samozrejme je to handrkovani o ptakovine :-)

Co bys treba rekl na ovladac graficke karty? je to software ci neco jineho? Podle tve definice by ovladac graficke karty byl BIOS, protoze je prostrednikem mezi SW (hry) a HW (karta). Nebo ze by ovladac grafarny komunikoval s BIOSem a ten s kartou? V tom pripade by se dal ovladac graficke karty povazovat za software, nebot by mel v BIOSu tlumocnika mezi sebou a HW.

Nebo vlastne jeste jina varianta (nevyznam se v modernich grafarnach): Predpokladam, ze ma graficka karta nejaky firmware, je to vysoce pravdepodobne, protoze urcite obsahuji graficky procesor, ktery ma ucrite nejaky mikroprogram - tento mikroprogram muzeme vlastne prohlasit za ekvivalent BIOSu. Ovladac pak komunikuje s timto mikroprogramem, cili vlastne by tvrzeni tveho ucitele bylo ve sve podstate pravdive, pokud omezime software na programy vyssi urovne. Programy nizsi urovne bychom pak mohli povazovat za ekvivalenty BIOSu.

Nicmene jako konzervativec budu za software souhrnne povazovat dle tradice vse, co je zpracovavano nejakym procesorem, a to je i BIOS. Kdyz bych to chtel vice pitvat, tak pro programy vyssi urovne se pouziva termin aplikace ci aplikacni software. Cili vlastne tu mame termin software, ktery v sobe zahrnuje napriklad nasledujici:

software = firmware, operacni system, ovladace zarizeni, uzivatelske programy

a blablabla... uz me to nebavi, i tak budou zas reakce typu "to nectu..." :-)
Semi
15.02.2006 22:46
Takhle to mam psany v ucebnici Hardwaru a rikal nam to i nas profesor na skole co nas uci HW.
:p

Belenor
15.02.2006 09:24
Hehe, nemyslim. Treba linux BIOS nepouziva a stejne se s HW dorozumi :-)

kapo
14.02.2006 18:27
semi: to stejne, co sem rekl ja... v blede modrem
Semi
14.02.2006 18:21
BIOS tlumocnik mezi softwarem a hardwarem.

Belenor
14.02.2006 17:51
Jiste, spis tu jde o vahani, zda firmware patri do software :-)
MohawK
14.02.2006 17:23
Tady řešíte detaily :) ale taky bych řek že to je software :), hardware to asi nebude ;)

Naposledy upraveno: 14.02.2006 17:24, MohawK

Belenor
14.02.2006 16:03
Spravne

kapo
14.02.2006 15:09
podle me je to proste software. na velmi nizko polozene urovni, ale software :)

Belenor
14.02.2006 13:59
hehehe, no od te doby, co se pouziva termin firmware, se biosu software nerika, ale ve sve podstate to nic jineho, nez software neni, ne? A kdo tvrdi, ze bios neni software, toho asi zas tak moc o pocitacich nevi.

http://en.wikipedia.org/wiki/Software

SirPesZ
14.02.2006 12:31
O BIOSU se obvykle mluví jako o FirmWare, něco jako softwarový hardware :-).
Welcome to my world of death and pain
Jack
14.02.2006 11:57
Teplotu ti ukazuje plno programu..SpeedFan,Everest atd atd..
Burn je pri zatezi :))
MohawK
14.02.2006 11:55
Džek::: A teplotu zjistim jak a to burn je co ? :)
Jack
14.02.2006 10:35
Podle toho ceho..
Pretaktovani je vec kazdeho kusu HW..
Treba u graficky karty se pretaktovani neprojevi az tak "znatelne"..ale je to poznat no..
Tak treba karta ktera ma 8pipelines a takt na jadru 500MHz ma hruby vykon 4000 (fillrate)
K tomu aby mela vykon tak naslende potrebuje propustit urcity mnozstvi dat..to zalazi na tom jakou ma sbernici a jak rychly pameti..
Po pretaktovani karty treba na 580*8=4640..takze nepatrny narust vykonu tam je..
Konkretne mluvim o 6600GT...
Dalsi podstatnou veci jsou pameti..a ta sbernice..
Ma 450MHz DDR3 pameti..takze ty v klidu pujdou pretaktovat na 550MHz pac jsou to DDR3 moduly 2ns..
Ale chybou je ze tahle karta ma pouze 128bit sbernici..ztraci vykon pri vyssim rozliseni a pri pouziti AA a AF..
Zakladni propustnost dat je 14.4GB/s..po pretaktovani na onech 550Mhz (1100DDR) bude mit na propustnosti 17.6GB/s..
Coz je uplny hovno diky ty 128bit sbernici..

U CPU pretaktovani zavisi na operacnich pametech..jak sou rychly,jaky maj casovani atd..
Ale i ubohy pretaktovani A64 3000+ na 2.2GHz coz je ratingove A64 3500+ to poznas jak ve hrach..tak i pri nahravani winu..tak pri vypoctech super pi..

Pokud to mas dobre chlazeny..tak ti to nevyhori..
Ja mam na CPU 36stupnu idle a asi 50burn..
Moje max teplota CPU je 57stupnu..a 7stupnu pri burn je sakra dost..
Ono hlavne teplotu cpu ve vetsine pripadu ovlivnuje napeti na jadru..
Zakladni V je kolem 1.4V..v klidu do nej muzes pustit 1.5V ale vic uz se nedoporucuje..
Pokud to nepotrebujes tak je zbytecny to do nej rvat :)
Muj V na default je 1.4V a abych mu udrzel urcitou rezervu a taky stabilitu tak sem mu pridal na 1.425V..
Je to hodne hrani..a hlavne tomu musis rozumet..co delas..tady neexistuje ze neco udelas a budes cekat co se stane :))

Grafka se pretaktovava zvlast kdezto k OC CPU potrebujes kvalitni pameti..

Naposledy upraveno: 14.02.2006 10:37, Jack

MohawK
14.02.2006 10:16
To se přetaktováním tak výrazně zlepší výkon nebo jenom vyhoří ? :)
Semi
13.02.2006 22:53
Bios neni SW najdi si to na webu co je bios :)
Jack
13.02.2006 20:07
Ne..bios se snad neda povazovat za SW..a nepolemizuj lamo..
Nebo si priste pro rady nechod ke me ale treba k Belovi..

kapo
13.02.2006 19:53
a kdyz se prepnes pred bootem do biosu, tak to neni software? :D

SirPesZ
13.02.2006 19:14
Jen taktujte, dopadnete jako všichni nadšení novopečení duroňáci :-).
Welcome to my world of death and pain
<< | <> | >>